Zůza je holka z Moravy. A na svatební koláčky, ty s tvarohem, povidly a drobenkou, maličké tak akorát na dvě sousta, na ty je pořádně přísná. Aby ne, už jich vyzkoušela mraky.

Tyto jsou teď jejími největšími oblíbenci. Jsou měkoučké, plné tvarohu a navíc (a to mi fakt věřte) není jejich příprava až tak složitá. A pokud teď v době karanény seženete v obchodě droždí (což je mise na půl dne), máte napůl vyhráno!

Všechny poměry a fígle jsme získali od Ondrovy babičky, kterou tímto moc zdravíme a děkujeme, že se s námi o tento poklad podělila.

Konec děkovaček, do díla!

Na dva plechy plné koláčků budete potřebovat:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 115 ml plnotučného mléka – při přípravě těsta pracujte s vlažným mlékem – mléko ohřejte přibližně na tělesnou teplotu, tedy zhruba 37 stupňů.)
  • 2 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 20 g čerstvého droždí (půl kostky)
  • 85 ml rostlinného oleje (ano, babička do nich dává olej, protože díky němu zůstanou koláčky krásně měkké. Použít můžete jakýkoliv kvalitní řepkový nebo slunečnicový. Pokud se ale oleji chcete vyhnout, klidně použijte stejné množství rozpuštěného másla)
  • 2 žloutky

Mouku prosijte do velké mísy spolu se špetkou soli.

Uprostřed vytvořte prsty prohlubeň a vlijte do ní vlažné mléko, přisypejte cukr a rozdrobte droždí. Mléko s droždím můžete ještě poprášit moukou ze stran mísy, aby měly kvasinky obsažené v droždí dobré prostředí pro růst:). Mísu přikryjte utěrkou a počkejte 10 minut. Během této doby vzejde kvásek, tak mu dejte dostatek času a prostoru:).

K moučné směsi s kváskem (to, že správně vzešel, poznáte podle bublinek na povrchu a zdvojnásobení objemu) přidejte olej a žloutky a začněte zpracovávat těsto. Kuchyňský robot je v této chvíli nejlepším pomocníkem, ale zvládnete to i ručně. Výsledné těsto by mělo být kompaktní, hladké a nemělo by se příliš lepit ke stěnám mísy. Čím déle budete těsto propracovávat, tím lépe se vám s ním později bude pracovat. Těsto přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě v klidu kynout. Hodinka mu na zdvojnásobení objemu bude určitě stačit:).

Mezitím, co těsto kyne, si připravte ostatní nezbytnosti:

Tvarohová náplň:

  • 400 g tvarohu (Pokud můžete, zajděte si pro něj do nejbližší sýrárny Gran Moravia a kupte tvaroh přímo tam. Prodávají ho už předvážený v průhledných plastových kelímcích a najdete ho mezi mléčnými produkty. Ze všech tvarohů, které jsme kdy zkusili, obstál tento úplně nejlíp. Je dostatečně pevný, pořádně tučný a skvěle se s ním pracuje. Pokud nemáte GM po ruce, vystačíte si i s měkkým tvarohem „v kostce“, ale tvarohu ve vaničkách se určitě vyhněte.)
  • 80-100 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • vanilka (když ji máš, jásáš, když ne, obejdeš se i bez ní)

Všechny suroviny smíchejte dohromady a dejte zatím stranou. Tvarohovou náplň je dobré před plněním koláčků ještě ochutnat a případně dosladit:).

Drobenka:

  • 50 g másla pokojové teploty
  • 50 g krupicového cukru
  • 150 g hrubé mouky

Z másla, cukru a mouky prsty vytvořte drobenku a dejte stranou.

Dále budete potřebovat:

  • švestková povidla
  • prošlehané vejce na potření koláčků

Těsto vykynulo, tvarohová náplň a drobenka je připravena. Směle do toho!

Na lehce pomoučenou pracovní plochu vyklopte těsto a válečkem z něj vyválejte tenkou placku (pokud se vám podaří vytvořit obdélníkový tvar, paráda).

Z vyváleného těsta vykrajujte malé čtverečky (5x5cm) a na každý z nich naneste pořádnou lžičku tvarohové náplně. Tu pak pomocí prstů hezky do čtverečku zabalte. Hotové bochánky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem vždy spojem dolů. Mezi jednotlivými koláčky nechejte malé rozestupy, protože při pečení se ještě nafouknou.

Každý koláček potřete rozšlehaným vajíčkem a na povrchu každého z nich prstem vytvořte lehkou prohlubeň, do které dejte trochu povidel (dobře, klidně pořádné množství povidel). Díky vytvořenému důlku se povidla při pečení neroztečou do strany a zůstanou na středu koláčku. Koláčky posypejte máslovou drobenkou a takto připravené je nechejte ještě 10 minut odpočinout, aby stihly ještě trošku nakynout.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a koláčky pečte 12-14 do té doby, dokud nebudou krásně zlatavé.

Hotovo. Pocukrovat, poplácat se po rameni a sníst jich třeba celý plech. Pusťte se do nich, kamarádi!

Pokud se Vám líbil článek, sdílejte!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

4 komentáře

  1. Zuzíí, ty jsou! Fantastický recept, jako vlastně u Tebe obvykle! 😻 Polovinu jsem udělala s povidly, na druhou půlku jsem svařila 100g máku, cca 100 ml plnotučného mlíka, kapku Republicy, vrchovatou lžičku povidel, lžíci moučkového cukru a trochu bio citr.kůry. A byly snové i makové 😻 DĚKUJEME za ten poklad!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Napište nám