Zelený čtvrtek si žádá zelený recept. A protože se špenát do sušenek moc nehodí, sáhli jsme po pistáciích.

Recept na sušenky jsme dávali dohromady přesně před měsícem, kdy v Etapě probíhala „Sušenkiáda“ – sušenkový souboj, ve kterém jste rozhodovali, která ze čtyř zúčastněných sušenek se zařadí do sladkého etapího menu. Celá soutěž nás (a soudě podle vašich reakcí i vás) fakt bavila a zasloužila by si vlastní článek, ale ten sepíšeme třeba jindy. Zkrátka, vyhrály pistácie. Se solí a s bílou čokoládou. Tak akorát sladké, pořádně máslové a pořádně oříškové.

A protože se u okýnka v Etapě často ptáte na bezlepkové dezerty, upravili jsme náš původní recept a špaldovou mouku vystřídali za rýžovou. Takže jsou bez lepku. A skoro bez práce. Tradááá, tady jsou!

Na 12-14 sušenek si připrav:

  • 100 g jemně mletých pistáciových oříšků + sekané pistácie na ozdobení (my používáme ty nesolené, ale když sáhneš po solených oříšcích, neuděláš chybu. Jenom pak vynechej špetku soli)
  • 150 g hladké rýžové mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • velkou špetku soli
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 2 žloutky (ty šťastné, jasná věc)
  • 120 g kvalitní bílé čokolády nasekané na velké kusy
  • vločkovou sůl

Začni předehřátím trouby, protože pak to všechno půjde ráz naráz. Takže… Troubu nastav na 180 stupňů, plech vylož pečicím papírem a vrhni se na těsto:

Mleté oříšky smíchej s moukou, cukrem, solí a práškem do pečiva. K sypké směsi přidej máslo a žloutky a vytvoř kompaktní těsto, do kterého na závěr přimíchej sekanou čokoládu.

Z připraveného těsta tvoř kuličky (a pokud jsi stejný blázen jako Zuzka, každou z nich zvaž a ujisti se, že má 30 g) a pokládej je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami nechej dostatek prostoru, protože během pečení se ještě hodně zvětší a roztečou do stran. Teď stačí už jenom dlaní zploštit každou kuličku, posypat ji sekanými pistáciemi a několika vločkami soli (s tou fakt opatrně).

Šup s nimi do trouby! Sušenky peč ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 10 – 14 minut v závislosti na jejich velikosti. Ihned po upečení jsou sušenky dost křehké, a tak je nechej na plechu úplně vychladnout.

Uchovávat je můžeš v uzavřené nádobě, ale něco nám říká, že to nebude potřeba. Enjoy!

Tip: Leží ti ve špajzu sušené meruňky? Nakrájej je na malé kousky a přidej je do těsta spolu s bílou čokoládou (v tomto případě vynechej sůl).

foto: PG foodies

A pokud se ti do pečení nechce, vezmi to cestou domů přes Karlín a ulov si tu svou v Etapě. Budou tam na tebe čekat.

foto: PG foodies

Pokud se Vám líbil článek, sdílejte!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Napište nám