Pamatujete si na akci Kremrolové pondělí, kterou jsme pro vás připravili na začátku léta? My si na ten den, kdy jsme za vámi vezli stovky kremrolek, pamatujeme moc dobře. A už tehdy jsme si oba řekli, že to nesmí skončit. Že se za vámi chceme vydat znovu. A kdy jindy než na Vánoce?

Akci Kremrolové pondělí jsme (prozíravě) přejmenovali na akci KONEČNĚ PONDĚLÍ a rozhodli se, že z našich občasných toulek Prahou s desítkami sladkých krabiček v kufru naší dodávky uděláme tradici.

Proč právě pondělí? Protože má mezi všemi dny v týdnu tu nejhorší startovní pozici. A zatímco všichni toužebně vyhlížejí pátek, pondělí je tím nejméně populárním dnem. My jsme to chtěli (aspoň trošku) změnit. Najít důvod, proč se na pondělí těšit aspoň o kousek víc.

Akce Konečně pondělí je občasná dovážka sladkých a voňavých krabiček. Je to možnost, jak se s vámi spojit jinak než přes obrazovky telefonů, možnost spolu pobýt offline. Je to prosté předávání radosti, sdílení radosti…

A hlavně je to sranda.  

foto: pg foodies

A jak to všechno funguje? Tři dny před akcí pozveme na našem instagramovém účtu všechny k tomu, aby se k akci připojili, a poprosíme je o adresu a čas, kdy je zastihneme. A pak už se naše mapa s plánem cesty začíná zaplňovat různými body, kam se v pondělí vydáme. Připravené krabičky potom rozvážíme po Praze, máme radost z každé zelené, která nám padne, bedlivě sledujeme dojezd, který navigace ukazuje, a modlíme se, abychom to všechno stihli.

Tentokrát jsme do krabiček zabalili naše vanilkové rohlíčky a milovanou naturální Etiopii (Ethiopia Mohammed Haji Aba Simbel) od naší pražírny Beansmiths. Když jsme Petrovi – majiteli pražírny – vysvětlovali náš plán, tedy rozdávat předem namletou kávu spolu s jednorázovým filtrem a co nejjednodušším návodem k přípravě, vůbec nám nerozuměl. Už totiž jenom ta představa, že by kávu namlel a po 12 hodinách připravoval, ho zkrátka děsila. My jsme ale trvali na svém a prosili ho, aby naší představě dal alespoň šanci. Zkoušeli jsme hrubost mletí, testovali množství kávy a vody… Zkoušeli jsme zkrátka připravit co nejlepší šálek výběrové kávy s použitím pouhé rychlovarné konvice a obyčejného hrnku. A vyšlo to. Po několika vzorcích jsme určili ten nejlepší recept, namleli kafe a ihned zatavili do sáčků, aby nedošlo k jeho oxidaci. Takto připravené pytlíky jsme pak vložili do krabiček spolu s jednorázovým papírovým filtrem a trnuli, co na to řeknete. Každou krabičku jsme nakonec naplnili vanilkovými rohlíčky a byli připraveni na první předání.

foto: pg foodies
foto: pg foodies
foto: pg foodies

Jezdit po Praze s voňavým nákladem v kufru je sice hezká věc, ale nebýt Ondřejova řidičského umu a nerespektování řady pravidel silničního provozu, asi bychom těch bezmála 60 krabiček až k vám nedovezli. A i když jsme ještě v to ráno při pohledu na náš jízdní plán byli zoufalí a jistí tím, že to prostě nemůžeme zvládnout, vyšlo to.

Díky za toto pondělí, kamarádi. Díky za to, že vás to baví spolu s námi. Díky za všechny reakce, všechny ty krásné dárky a radost, kterou jsme od vás mohli přijmout nazpátek. Radost je nakažlivá. A pondělí? Pondělí je teď skvělejší, než kdy dřív.

A pokud jste pondělní akci prošvihli, a přesto byste si rádi osladili svátky vanilkovými rohlíčky, přihodíme vám sem recept! Už před lety se o něj se mnou podělila kamarádka Adélka, které za něj každé Vánoce děkuju! Děkuju i tentokrát a tady je:

.

Vanilkové rohlíčky

  • 250 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských oříšků
  • 2 žloutky
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení rohlíčků

foto: Dan Raspbery

Ze všech surovin (kromě cukru na obalení) vytvořte kompaktní těsto, které vložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Potom z něj rukama tvarujte rohlíčky a pečte v předehřáté troubě na 170 °C do té doby, dokud nebudou špičky rohlíčků krásně zlatavé – přibližně 10 minut. To je ten čas, kdy musí ven.

Rohlíčky nechejte na plechu úplně vychladnout a teprve potom je obalujte ve vanilkovém cukru. Vychladnutí rohlíčků nepodceňujte, protože teplé rohlíčky jsou křehké a při obalování se rády lámou.

Za nás dva jsou nejlepší úplně čerstvé. Nic ale nezkazíte tím, když je na čas uložíte do chladu.

Sladké a voňavé Vánoce!

Z&O

foto: Dan Raspbery

Pokud se Vám líbil článek, sdílejte!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Napište nám