Minulý týden se v Etapě (karlínském bistru, kde tu a tam můžete potkat Zuzku za barem) konal BANÁNOVÝ BATTLE. Souboj, který voněl banány, čokoládou a napětím. A o co vlastně šlo? Na startovní čáře se ocitly čtyři banánové bochníky, jejichž autorkami se staly holky z Etapy. Každý z nich obsahoval banány, to je jasná věc. Přesto však nebyly stejné. Jeden chutnal po mandlích, druhý v sobě skrýval tahini, třetí byl z kvásku a ten čtvrtý… Na ten čtvrtý tu máte recept. Ten totiž v drsné konkurenci ostatních banánových skvostů vyhrál a získal si srdce většiny hostů Etapy, kteří se stali porotci souboje.

Jde o banánový chlebíček, který vám dlouhé měsíce chutnal i v letenském Sólistovi a o který jste si říkali při občasných flatwhite akcích. Prostě banana bread, který si Zuzka vyladila do posledního puntíku a nechce si ho nechat jenom pro sebe. Tady je:

Banana Bread

  • 125 g másla pokojové teploty
  • 110 g třtinového cukru
  • 2 vajíčka
  • 4 velké zralé banány
  • 190 g hladké špaldové mouky
  • 50 g mandlové mouky (jemně mletých blanšírovaných mandlí)
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička skořice
  • 3 hrsti kešu oříšků
  • 100 g čokolády (50-60%)

Troubu předehřejte na 160 stupňů a formu na chlebíček vyložte pečicím papírem. Aby vám papír hezky držel na stěnách formy, je dobré ji předtím lehce vymazat máslem. Takto připravenou formu odložte stranou a vrhněte se na těsto.

Ve větší míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, kypřící prášek, sodu a skořici.

Čokoládu i kešu oříšky nasekejte nahrubo.

Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny a přidejte obě vajíčka. Celou směs ještě v krátkosti prošlehejte a přidejte rozmačkané banány. Já jsem si vždycky vystačila s pouhou vidličkou, ale šťouchadlo na brambory je při rozmačkávání banánů taky dobrý parťák.

Obě připravené směsi (moučnou i banánovou) spojte dohromady. Mělo by vám tak vzniknout jednolité těsto, do kterého na úplný závěr ještě zamíchejte 1 hrst nasekaných oříšků a připravenou čokoládu.

Těsto přelijte do formy a povrch chlebíčku hustě zasypejte nasekanými oříšky. Nebojte se toho. Čím víc oříšků chlebíčku dopřejete, tím křupavější bude výsledek.

Formu vložte do trouby a pečte hodinu a čtvrt. Každá trouba peče trošku jinak, takže po hodince pečení pootevřte troubu, zapíchněte do středu chlebíčku špejli a pokud vyjde ven čistá, klidně vytáhněte i chlebíček.

Teď už stačí jenom nechat ho vychladnout a položit doprostřed stolu v čase snídaně. S dobrým kafem a dobrou společností totiž chutná úplně nejvíc!

Tip pro dokonalý výsledek:

Nebojte se chlebíček péct o chvilku déle. Pokud jej vytáhnete příliš brzy, může se stát, že se vám po vytažení z trouby lehce propadne a uvnitř zůstane nepropečený (může za to velké množství banánů v těstě). I když si povrch chlebíčku žádá o vytažení, ujistěte se pomocí špejle, že je váš banánový bochník dokonale propečený.

Pokud se vám bude zdát, že povrch chlebíčku zlátne rychleji, než by měl (oříšky začnou rychle tmavnout), přikryjte formu kusem pečicího papíru nebo alobalu a pokračujte v pečení.

Oříšky můžete libovolně kombinovat a měnit podle chuti. Skvělé jsou mandle, vlašské oříšky nebo různé druhy semínek.

Pokud se Vám líbil článek, sdílejte!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

4 komentáře

    1. Dobrý den, určitě! Je to hladká špaldová, ale pokud ji nemáte po ruce, můžete sáhnout i po klasické hladké pšeničné mouce, ta funguje stejně dobře😊 ať se povede a chutná😊😊

    1. To jsme rádi! Nás taky nikdy nezklamal:). A pokud jde o rohlíčky, Vánoce jsou daleko! Stejně dobré (ze zkušenosti) jsou i v květnu, když na věc přijde:D Ale jasně… za zvuku koled a vůně jehličí jsou o něco kouzelnější:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Napište nám