Minulý týden se v Etapě (karlínském bistru, kde tu a tam můžete potkat Zuzku za barem) konal BANÁNOVÝ BATTLE. Souboj, který voněl banány, čokoládou a napětím. A o co vlastně šlo? Na startovní čáře se ocitly čtyři banánové bochníky, jejichž autorkami se staly holky z Etapy. Každý z nich obsahoval banány, to je jasná věc. Přesto však nebyly stejné. Jeden chutnal po mandlích, druhý v sobě skrýval tahini, třetí byl z kvásku a ten čtvrtý… Na ten čtvrtý tu máte recept. Ten totiž v drsné konkurenci ostatních banánových skvostů vyhrál a získal si srdce většiny hostů Etapy, kteří se stali porotci souboje.

Jde o banánový chlebíček, který vám dlouhé měsíce chutnal i v letenském Sólistovi a o který jste si říkali při občasných flatwhite akcích. Prostě banana bread, který si Zuzka vyladila do posledního puntíku a nechce si ho nechat jenom pro sebe. Tady je:

Banana Bread

  • 125 g másla pokojové teploty
  • 110 g třtinového cukru
  • 2 vajíčka
  • 4 velké zralé banány
  • 190 g špaldové mouky
  • 50 g mandlové mouky (jemně mletých blanšírovaných mandlí)
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička skořice
  • 3 hrsti kešu oříšků nebo jiných oblíbených oříšků
  • 100 g čokolády (50-60%)

Troubu předehřejte na 160 stupňů a formu na chlebíček vyložte pečicím papírem. Aby vám papír hezky držel na stěnách formy, je dobré ji předtím lehce vymazat máslem. Takto připravenou formu odložte stranou a vrhněte se na těsto.

Ve větší míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, kypřící prášek, sodu a skořici.

Čokoládu i kešu oříšky nasekejte nahrubo.

Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny a přidejte obě vajíčka. Celou směs ještě v krátkosti prošlehejte a přidejte rozmačkané banány. Já jsem si vždycky vystačila s pouhou vidličkou, ale šťouchadlo na brambory je při rozmačkávání banánů taky dobrý parťák.

Obě připravené směsi (moučnou i banánovou) spojte dohromady. Mělo by vám tak vzniknout jednolité těsto, do kterého na úplný závěr ještě zamíchejte 1 hrst nasekaných oříšků a připravenou čokoládu.

Těsto přelijte do formy a povrch chlebíčku hustě zasypejte nasekanými oříšky. Nebojte se toho. Čím víc oříšků chlebíčku dopřejete, tím křupavější bude výsledek.

Formu vložte do trouby a pečte hodinu a čtvrt. Každá trouba peče trošku jinak, takže po hodince pečení pootevřte troubu, zapíchněte do středu chlebíčku špejli a pokud vyjde ven čistá, klidně vytáhněte i chlebíček.

Teď už stačí jenom nechat ho vychladnout a položit doprostřed stolu v čase snídaně. S dobrým kafem a dobrou společností totiž chutná úplně nejvíc!

Pokud se Vám líbil článek, sdílejte!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

2 komentáře

    1. Dobrý den, určitě! Je to hladká špaldová, ale pokud ji nemáte po ruce, můžete sáhnout i po klasické hladké pšeničné mouce, ta funguje stejně dobře😊 ať se povede a chutná😊😊

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Napište nám